Kan narkos vara farligt? Medicinvetarna #169
För knappt 200 år sedan genomfördes den första sövningen av en människa. Sedan dess har metoderna för narkos förfinats och är idag mycket säkra. Hör professor Lars I Eriksson berätta hur det går till när man blir sövd och vilka biverkningar som ibland kan uppstå under och efter narkos. Avsnittet publicerades 16 april 2025.

Varje år genomgår över 10 procent av befolkningen ett kirurgiskt ingrepp och drygt hälften av dem behöver regional eller generell anestesi, det senare även kallat narkos.
– Om man blir sövd inför ett ingrepp beror bland annat på vilken typ av kirurgi som ska genomföras, eventuella andra sjukdomar patienten har samt egna önskemål hos den som ska genomgå ingreppet, säger Lars I Eriksson, anestesiläkare och sektionschef inom anestesiologi och intensivvård samt professor vid institutionen för fysiologi och farmakologi, ̽ѡ.
I avsnitt 169 av KI:s podcast Medicinvetarna berättar han om hur det går till när man blir sövd och om sin forskning om kognitiv svikt och demens efter kirurgi eller trauma.
– I samband med en operation uppstår en inflammation i kroppen som behövs för kommande läkningsprocess ska fungera. Men denna inflammation sprids också till hjärnan och det gör att kognition och minne ofta är nedsatt en tid efter en operation, det är normalt. Men varför vissa får bestående men är något vi försöker förstå bättre, säger Lars I Eriksson.
- Lyssna på avsnittet via
- Lyssna via
Lyssna och läs mer

Black out – nedsläckningen som revolutionerade medicinen
Idag tar vi för givet att operationer ska gå att genomföra utan smärta. Men i själva verket är anestesi – från grekiskans ”utan känsel” – en relativt ny kunskap.

Vad är aneurysm?
Ibland uppstår en vidgning av kroppens blodkärl, ett aneurysm. Då finns risk att kärlet brister och det krävs ofta akut operation. Professor Anders Franco-Cereceda har forskat om aneurysm i nästan tjugo år. Hör honom i avsnitt 165 av KI:s podcast Medicinvetarna.

Nyhetsbrevet Medicinvetaren
Medicinvetaren är ett populärvetenskapligt nyhetsbrev som håller dig uppdaterad om all spännande forskning som sker vid ̽ѡ. Nytt brev i din mejlbox ungefär varannan vecka.