Medicinvetarna #73: Hur mår barnen?
Fler barn överlever i världen men utmaningarna för att ge dagens barn en bra framtid är fortsatt stora. Coronapandemin har också inneburit ett bakslag för barns hälsa. Lyssna på barnläkaren och forskaren Tobias Alfvén om hur vi kan identifiera sätt att förbättra hälsan för barn i alla åldrar världen över. Avsnittet publicerades 28 juli 2021.
Överlevnaden för världens barn har förbättrats. Men fortfarande dör fjorton tusen barn under fem år – varje dag.
- Och att bara att överleva räcker ju inte. För att må bra behöver du mat, vatten, trygghet i en familj, utbildning, en bra miljö och en rad andra faktorer, säger Tobias Alfvén, barnläkare vid Sachsska barn-och ungdomssjukhuset, Södersjukhuset, och forskare vid institutionen för global folkhälsa vid ̽ѡ.
I avsnitt 73 av KI:s podcast Medicinvetarna berättar han att om rapporten “” framtagen av UNICEF och WHO och publicerad i den vetenskapliga tidskriften The Lancet 2020. Enligt den hade barnen i Norge det bäst och de i Centralafrikanska republiken sämst. Men om man även tog hänsyn till koldioxidutsläpp, som ju kommer att påverka barnens framtid påtagligt, så ändras placeringarna.
- För att ge barnen en bättre framtid måste länder där barn har det bra materiellt arbeta med att sänka sina utsläpp. Och länder där barn behöver bättre levnadsvillkor måste arbeta med att förbättra deras situation utan att det leder till ökade utsläpp, säger han.
Barnen i Sverige har det jämförelsevis bra men även här finns förbättringsmöjligheter, exempelvis för att åtgärda psykisk ohälsa och fysisk inaktivitet.
- Konkreta förslag på åtgärder är exempelvis att införa daglig fysisk aktivitet i skolan, minska skärmtiden och att stärka barns självkänsla, säger Tobias Alfvén som är också ordförande i Svenska Läkaresällskapet som publicerat en i frågan.
I avsnittet pratar han också om hur coronapandemin påverkat utvecklingen av barns hälsa i världen och i Sverige, hur man ska få med barnen i förbättringsarbetet och om barnkonventionen som blev lag i Sverige 2020. Enligt den har alla barn samma rättigheter och värde och barnets bästa ska beaktas i alla beslut som rör barn.
- Barn är inte föräldrars ägodelar utan individer med egna rättigheter. Barnens rättigheter stärks i och med detta, säger Tobias Alfvén.
I avsnittet svarar även Anna Wedell, professor vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi, ̽ѡ, på frågan om vad precisionsmedicin är.
- Lyssna på avsnittet via .
- Hitta Medicinvetarna i .
- Läs en transkriberad version av intervjun.
Mer på temat
Agenda 2030 för en bättre värld
Ingen fattigdom och ingen hunger är några av de mål som världen år 2030 ska ha uppnått. ̽ѡs forskare deltar i arbetet med att nå målen. "För första gången har vi ett gemensamt ramverk som visar hur människan, ekologin och ekonomin faktiskt hänger ihop", säger Tobias Alfvén, forskare i global hälsa.
"De globala målen kräver samarbete"
För att uppnå de globala hållbarhetsmålen för hälsa måste vårdpersonal och forskare inom området arbeta tillsammans med experter inom andra ämnesområden. Multisektoriellt samarbete måste blir det "nya normala". Det skriver KI-forskaren Tobias Alfvén och hans kollegor i den här debattartikeln i tidskriften The BMJ (engelska).
Han värnar om barnen
I sin nya roll som professor i global systemomställning för hälsa tänker Stefan Swartling Peterson ta chansen att driva sin mission för hållbar hälsa. För det är ont om tid.