Vårt alltmer globala och mångkulturella samhälle och med en policy om hälso- och sjukvård på lika villkor för alla ställer nya krav på klinisk utbildning och forskning. Migrationsrelaterade stressymtom såsom psykisk ohälsa och andra folkhälsosjukdomar hos nyanlända (främst asylsökande och flyktingar) är ett allt större hälsoproblem. Det behövs metodutveckling när det gäller preventiva insatser i interkulturellt och interprofessionellt samarbete.
Forskning vid enheten Culture Medicine sker i samarbete med nationella och internationella ledande forskare och vårdpersonal på akademiska vårdcentraler (AVC) och inkluderar pre- och postmigrationsrelaterad stress och hälsa, utvärdering av interventioner (primär, sekundär och tertiär), teori- och metodutveckling.
Samarbeten som expert, handledare
, MD, PhD, docent, ̽ѡ, Institutionen för molekylär medicin och kirurgi
, Doktorand, ̽ѡ, Institutionen för molekylär medicin och kirurgi och Soroti Regional Referral Hospital, Uganda
, Associate Professor, ̽ѡ, Institutionen för lärande, informatik, management och etik - Utvärdering av implementeringen av Tobaksavvänjning på recept i primärvården i Region Stockholm
, ̽ѡ, Institutionen för lärande, informatik, management och etik - Utvärdering av implementeringen av Tobaksavvänjning på recept i primärvården i Region Stockholm
Elisabeth Mangrio, barnsköterska, PhD, docent, Malmö Universitet, Hälsa och samhälle, Institute for Studies of Migration, Diversity and Welfare, ansökan Horizon 2020.
Michael Strange, docent, Malmö Universitet, Hälsa och samhälle, Institute for Studies of Migration, Diversity and Welfare, ansökan Horizon 2020.