Peter vill veta mer om sitt blodtryck
Namn: Peter Frisk
Å: 75 år.
ö: Egentligen pensionär, men arbetar fortfarande som konsult mot företag inom sjöfart.
Text: Annika Lund, först publicerat i tidningen Medicinsk Vetenskap nr 1/2021 / Tema högt blodtryck
”När jag var 52 år fick jag reda på att jag har högt blodtryck. Läkaren tyckte inte jag behövde några läkemedel utan en viktnedgång. Det var svårt att få till. Jag var då anställd som vd i ett företag och att luncha med olika personer ingick i vad som förväntades av mig.
Men egentligen har jag aldrig haft något stort viktproblem. Jag har heller aldrig tyckt särskilt mycket om att dricka alkohol och rökning lade jag av med redan på 1980-talet. I hemmet har vi aldrig ätit särskilt fet eller onyttig mat och vi försöker hålla tillbaka på salt.
Mitt problem har varit höga stressnivåer. Som företagsledare lever man i ett ständigt beredskapsläge, alltid på alerten. Nu har jag förstått att det läget är detsamma som när vi i äldre tider gjorde oss beredda för att fälla ett byte. Men för dåtidens människor var det ett tillfälligt tillstånd. Som företagsledare lever du i detta beredskapsläge hela tiden.
För mig, och många andra i min situation, blev det en inre krock mellan olika värden. Eftersom hälsan är viktig måste blodtrycket ned. Samtidigt kunde jag inte tulla på min höga ambitionsnivå.
Jag bytte bana och blev konsult. Jag är nu 75 år och äter fem olika läkemedel för mitt blodtryck, som inte är dramatiskt högt, men fortfarande skulle kunna vara lägre.
Jag tycker att sjukvården kommer med ett dubbelt och otydligt budskap. Högt blodtryck beskrivs viktigt att åtgärda, men inga uppföljningar görs.
I företagsvärlden är det självklart att följa upp problem och åtgärder, men så är det inte i sjukvården. Jag skulle vilja ha tydligare beskrivet hur allvarligt det är med högt blodtryck, varför jag äter just de här läkemedlen i de här doserna och hur lågt jag bör komma i blodtryck. Det har ingen lyckats ge mig sedan 1997, då jag fick diagnosen.”
Mer på temat
Läs fler spännande artiklar om medicinsk forskning
I ̽ѡs populärvetenskapliga tidning Medicinsk Vetenskap kan du läsa fler artiklar om det senaste inom medicinsk forskning. Bli prenumerant!
Podcast: Har du koll på trycket?
Varannan över 60 år har högt blodtryck, hälften utan att veta om det. Det innebär ökad risk för en rad andra sjukdomar, som stroke och hjärtinfarkt. Överläkaren och forskaren Jonas Spaak rekommenderar regelbunden mätning och förebyggande livsstilsförändringar som bättre kost. Hör mer i KI:s populärvetenskapliga podcast Medicinvetarna.
Tema: Högt blodtryck
Minst 1,8 miljoner svenskar har högt blodtryck, så kallad hypertoni. Men trots att blodtrycksmedicinering räknas som en av de viktigaste livräddande behandlingarna är det många går runt med högt blodtryck utan att veta om det. Det enda sättet att ta reda på hur det ligger till är att få blodtrycket mätt.