Tema: Högt blodtryck
Minst 1,8 miljoner svenskar har högt blodtryck, så kallad hypertoni. Men trots att blodtrycksmedicinering räknas som en av de viktigaste livräddande behandlingarna är det många går runt med högt blodtryck utan att veta om det. Det enda sättet att ta reda på hur det ligger till är att få blodtrycket mätt. Forskare vid ̽ѡ jobbar nära hälso- och sjukvården för att förbättra både prevention och behandling av hypertoni.
Har du koll på trycket?
Den viktigaste riskfaktorn för att få högt blodtryck är ålder. Redan i medelåldern kan kärlen ha svårt att hänga med. Men många som har högt blodtryck vet inte om det.
Rödbetsjuice sänker trycket
Kan man sänka blodtrycket genom att dricka rödbetsjuice? Ja, det kan man faktiskt. Mattias Carlström, docent i fysiologi och forskargruppledare, förklarar hur det hänger ihop.
Sjukdom eller riskfaktor?
Är högt blodtryck en sjukdom eller en riskfaktor för sjukdom? Rörigt nog är det både och.
Sant och falskt om blodtryck
Stämmer det verkligen att lakrits höjer blodtrycket och att blodtrycksmedicin ökar risken för att bli allvarligt sjuk i covid-19? Forskarna reder ut begreppen.
”Vi vet för lite om blodtryck vid förmaksflimmer”
Joakim Olbers är kardiolog och har nyligen lagt fram en avhandling om blodtryck vid förmaksflimmer, som innebär att hjärtats rytm är oregelbunden.
”Jag kallar mig professionell strokeöverlevare”
Efter att Annelie fick en stroke som gravid bestämde hon sig för att sätta upp mål. Ett av dem var att kunna springa igen.
”De säger att mitt höga blodtryck är ärftligt”
Camilla har haft högt blodtryck sedan tjugoårsåldern, trots sund livsstil. Förklaringen kan vara att det är ärftligt.
”Sjukvårdens budskap är otydligt”
Peter äter fem olika blodtrycksmediciner på grund av höga stressnivåer, men tycker att den information han fått från sjukvården är otydlig.
Mer om hjärta och kärl
Hans hjärta klappar för de bortglömda
Att många hjärtsviktspatienter inte får den vård de är i behov av upprör Lars Lund. Genom sin forskning försöker han på ett systematiskt vis peka på problemen – och hitta lösningarna. Möt doktorn som brinner för en bättre hjärtsjukvård för alla.
Tema: Hjärtstopp
Överlevnaden efter hjärtstopp utanför sjukhus i Stockholms län har stigit från tre till tio procent sedan millenieskiftet. Men fler kan räddas menar forskarna som arbetar med att förbättra alla delar i överlevnadskedjan.