Tema: Mat och hälsa
Vad vi äter och hur vi äter har betydelse för vår hälsa både på ett personligt plan och globalt. Här har vi samlat nyhetsartiklar, intervjuer och reportage om kost och matvanor från bland annat vår populärvetenskapliga tidning Medicinsk Vetenskap och podden Medicinvetarna.
Nyfiken på matvanor
Genom våra matvanor kan vi påverka både hur vi själva och planeten mår. Mer växtbaserat och mindre kött vore bra för hälsa, miljö och resurser. Men kan vi lära oss att tycka om vad som helst?
Äta rätt – både svårt och lätt
Åsikterna är många när det kommer till mat, och det kan vara svårt att förhålla sig till alla kostråd och dieter som cirkulerar i medierna.
Forskar om hur kost och livsstil påverkar vår hälsa
Ska man avstå fet fisk för att undvika PCB – eller äta den för att få omega-3? Agneta Åkesson forskar i skärningspunkten mellan flera områden.
Kaffe – den nyttiga drogen
Är vår kaffekonsumtion verkligen hälsosam? Ja, kaffe gör en hel del nytta och ingen större skada säger forskarna.
Rödbetsjuice sänker trycket
Kan man sänka blodtrycket genom att dricka rödbetsjuice? Ja, det kan man faktiskt. Mattias Carlström, docent i fysiologi och forskargruppledare, förklarar hur det hänger ihop.
Sluta klunka – du dricker inte för lite vatten
Vätska är helt nödvändigt för livet. Men vi behöver inga stora mängder för att hålla oss flytande, tvärtom kan övervätskning vara livsfarligt. Vätska ska därför drickas och ges med måtta, menar forskarna.
”Glutenfritt inte nyttigt för alla”
För personer med glutenintolerans är det nödvändigt att utesluta gluten ur kosten. Men det är viktigt att testa sig först innan man börjar äta glutenfritt.
Martin bergö tar debatten om vitaminpillren
Redan som liten ville Martin Bergö bli forskare. Det blev han. Hans största upptäckt hittills är att vitaminer kan försämra prognosen för cancerpatienter.
Klimatsmart skolmat accepterades av elever
Många forskare är eniga om att en övergång till en mer växtbaserad kost är viktig för att minska vår klimatpåverkan. I en avhandling från ̽ѡ utvecklades och testades en ny metod för hållbara skolluncher.
En guide i matallergidjungeln
Forskning pekar på ökande problem med överkänslighet mot mat, speciellt när det gäller matallergi. Samtidigt har fler än nödvändigt klassats som allergiska. KI:s forskare reder ut begreppen i ett tema om matallergi.
Podden Medicinvetarna
Är fasta bra för hälsan?
Är det nyttigt att skippa frukost och lunch? Svaret verkar vara att det är mycket individuellt men att det i vissa fall kan vara bra både för hälsan och vikten med kortare perioder av fasta. Hör professor Kerstin Brismar berätta mer.
Vem behöver vitamintillskott?
Vitaminer är livsnödvändiga ämnen som vi inte kan bilda själva. Därför kan vi behöva ta tillskott i vissa situationer. Susanne Rautiainen Lagerström är nutritionist och forskare och enligt henne är det allmänna rådet ganska enkelt: Ät varierat!
Vem tål gluten?
Att äta glutenfritt är knappast nyttigt. Men livsviktigt för dem som lider av celiaki. Professor Jonas Ludvigsson reder ut begreppen i Medicinvetarna.
Hur funkar fettet?
Varför vissa lättare går upp i vikt än andra är fortfarande oklart enligt specialistläkaren och professorn Peter Arner. Hör honom kommentera huruvida vi har en ”trivselvikt”, om fettfrysning funkar och vilket fett som är farligast.