Tema: Covid-19
Sedan det nya coronaviruset upptäcktes i början av 2020 har forskare vid ̽ѡ deltagit i arbetet med att kartlägga virusets verkningar och hitta sätt att bekämpa det på alla fronter. Här av vi samlat populärvetenskapliga artiklar om sars-cov-2 och sjukdomen covid-19.
Nyheter i urval
åԲپDZ
Vad vet vi om postcovid?
Uppåt 150 000 svenskar lever med långvariga allvarliga besvär efter att ha drabbats av covid-19, vilket gör att tillståndet kvalar in som folksjukdom. Hör överläkaren och docenten Judith Bruchfeld berätta om det aktuella kunskapsläget.
Post-covid inte nödvändigtvis ett hinder för att motionera
Personer som lider av post-covid har tidigare avråtts från att motionera eftersom tidiga fynd pekade på att det kunde vara skadligt. Nu kan forskare från Karolinska institutet visa att post-covid inte betyder att träning strikt behöver undvikas.
KI-forskare får anslag på 19 miljoner kronor för forskning om långtidscovid
Två KI-forskare har fått anslag från PolyBio Research Foundation på sammanlagt 1,85 miljoner dollar (cirka 19 miljoner kronor) för forskning om långtidscovid. Målet är att främja utveckling av effektivare behandlingar för långtidscovid som fortfarande är en gåta.
De svårast sjuka drabbades värst av långtidscovid
Forskare vid bland annat ̽ѡ har kartlagt förekomsten av långtidsbesvär hos nordbor upp till två år efter sars-cov-2-infektion. Framför allt drabbades de som haft svår covid-19, medan forskarna inte såg någon ökad förekomst av långtidscovid hos personer som inte varit sängliggande alls.
Har du långtidscovid?
Virusforskaren och överläkaren Soo Aleman menar att symtomen vid långtidscovid är tydliga och att det går att mäta flera fysiologiska förändringar om man undersöker noggrant. Ett av målen för hennes pågående forskning är att förstå mekanismerna bakom långtidscovid. Hör henne i podden Medicinvetarna.
Vad vet vi om covidrehab?
Ett drygt år in i coronapandemin står det klart att vissa drabbas av långvariga följdsymtom. Malin Nygren-Bonnier är sjukgymnast och docent på ̽ѡ. I podden Medicinvetarna berättar hon om vad vi vet idag om rehabilitering för patienter med långtidscovid.
Hon vill förstå långtidscovid
Det är viktigt att passa på att systematiskt kartlägga och utreda långtidssjuka efter covid-19, menar forskaren Judith Bruchfeld.
Matematik för att hitta nycklar till långtidscovid
Forskare från KI och KTH använder matematik och avancerade dataanalyser för att ta reda på varför vissa människor drabbas av långtidscovid. Forskningsprojektet drivs inom ramen för det gemensamma MedTechLabs.
öܱԾԲ
Vaccinutveckling i raketfart
De allra första vaccinen mot det nya coronaviruset är ett genombrott på flera plan. Inte nog med att de togs fram med raketfart – de bygger på ny RNA-teknik där vaccinet färdigställs inne i våra kroppar. Men är den snabbaste tekniken den som skyddar oss bäst?
Nyfiken på virus
Vissa virus gör oss sjuka, andra är harmlösa fripassagerare eller spelar en viktig roll i ekosystem. Dessutom kan de göra medicinsk nytta och kanske bli ett vapen mot multiresistenta bakterier. Läs en artikel från tidningen Medicinsk Vetenskap om en aktuell företeelse i vår omvärld.
Epidemiologer är de allihopa
Covid-19-pandemin har satt epidemiologerna på kartan, men visste du att det finns olika sorter? Möt några av ̽ѡs många epidemiologer och lär dig om vad deras forskning går ut på.
Antikropparnas historia
De räddar liv men var länge ett omdebatterat mysterium. Antikropparna är ständigt redo att skydda oss mot inkräktare som bakterier eller coronavirus.
Fler intervjuer och poddar
Är pandemin över?
Det har gått över tre år sedan WHO förklarade covid-19-utbrottet som pandemi. En som tidigt drogs in i hetluften, både vad gäller vård av sjuka och forskning, är läkaren och forskaren Charlotte Thålin. Hennes team drog tidigt igång covidstudier på vårdpersonal och resultaten har varit viktiga för myndigheter under pandemins gång. I avsnittet svarar också Helena Hervius Askling på lyssnarfrågan: Hur många liv har covidvaccinerna sparat?
Tar pandemin aldrig slut?
Snart två år in i coronapandemin tar podden Medicinvetarna tempen på det aktuella läget tillsammans med professor Matti Sällberg. Hör honom berätta om de olika virusvarianterna, när han tror att flockimmunitet uppnås och hur många vaccindoser vi egentligen ska behöva ta innan pandemin är över?
Hur blir pandemihösten 2021?
Så här 18 månader in i coronapandemin sammanfattar podden Medicinvetarna läget tillsammans med KI-professorn Joakim Dillner. Hur oroliga ska vi vara för delta-varianten? Bör man åka utomlands i höst? De och många andra frågor besvaras i avsnittet.
Har du neandertal-gener?
Vi vet numera att den moderna människan bär på gener från neandertalarna – till exempel genvarianter som påverkar risken att bli allvarligt sjuk i covid-19. I senaste avsnittet av podden Medicinvetarna berättar Hugo Zeberg om hur den här forskningen går till och vad man ska ha den till.
Hur funkar antikroppar?
Hur hänger genomgången covid-19 och förekomsten av antikroppar mot viruset egentligen ihop? Vem får antikroppar, hur länge finns de kvar och varför behövs de? Professor Gunilla Karlsson Hedestam reder ut i Medicinvetarna.
Förbättrad hygien i ambulanssjukvården
En känsla av att hygienen i ambulanssjukvården kunde bli bättre fick Veronica Lindström att vilja studera frågan vetenskapligt. Sedan dess har hon sett förbättringar, inte minst i samband med coronautbrottet.
Stoppar vaccin coronapandemin?
Flera olika vaccin mot nya coronaviruset är just nu på väg ut. De har tagits fram relativt snabbt tack vare kunskap om liknande virus. I KI:s podcast Medicinvetarna berättar professor Matti Sällberg varför vaccinutveckling kostar och hur de nya vaccinerna fungerar.
De ställde om i coronatider
När coronapandemin slog till var det många forskare som lade sina vanliga projekt åt sidan för att helt ägna sig åt det nya viruset. Möt tre vars yrkesliv tog en vändning.
I kamp mot viruset
Virusforskaren Ali Mirazimi har ägnat sig helt åt corona sedan pandemin slog till. Men mitt i arbetet med att hitta nya mediciner och vaccin drabbades han själv av covid-19. Nu är han i full gång igen – och hoppas på genombrott.
Från covid-19 till TBE
När Sara Gredmark Russ inte forskar om TBE är hon infektionsläkare och jobbar bland annat med att våra covid-19-patienter. Hör henne i podden Medicinvetarna, där forskaren Cecilia Magnusson också svarar på frågan om snus har en skyddande effekt i pandemin.
Lång rehab efter corona
Många av de som intensivvårdats för covid-19 hjälp med rehabilitering för att komma tillbaka. Kristian Borg, professor i rehabiliteringsmedicin, berättar i podden Medicinvetarna om fysiska och psykiska besvär som kan drabba patienterna.
Varför slår corona så olika?
Äldre blir ofta sjukare i covid-19 än yngre, män drabbas hårdare än kvinnor. Petter Brodin forskar om immunsystemet och leder ett projekt som ska ta reda på varför vissa yngre personer blir svårt sjuka av det nya viruset. Hör honom i podden Medicinvetarna.
Hur funkar virusläkemedel?
Intensiv forskning pågår för att hitta botemedel mot nya coronaviruset. Professor Anders Sönnerborg arbetar såväl med att testa existerande läkemedel som med att försöka hitta nya antivirala mediciner. Hör honom i podden Medicinvetarna.
Podd: Smittar rädsla?
Nya coronaviruset sprids över världen. Men idéer och känslor kring viruset verkar spridas ännu snabbare. Professor Andreas Olsson förklarar hur och varför rädsla smittar och ger tips på hur vi kan behålla lugnet i en krisdrabbad tid.
Podd: Sjuk av ensamhet?
Att tvingas isolera sig under coronapandemin kan öka risken för ofrivillig ensamhet. Men vilka effekter har det på hälsan att känna sig ensam? Forskaren Lena Dahlberg vet mer och dödar bland annat myten om svenskarna som världens ensammaste folk.
Leder corona till svält?
Vilka långsiktiga konsekvenser riskerar nya coronaviruset få i världens fattigare delar? I KI:s podd Medicinvetarna intervjuas professor Anna Mia Ekström som i många år forskat om globala hälsofrågor med ett särskilt fokus på Afrika.
”Labbet är min frontlinje”
Immunologen Qiang Pan Hammarström leder ett internationellt konsortium som arbetar med tre spår för att utveckla behandlingar mot covid-19. ”Som forskare känner jag att det är min plikt att försöka hitta ett botemedel mot det här viruset,” säger hon.
Podden Medicinvetarna om etiska frågor i vården
Utbrottet av det nya coronaviruset har lyft upp en rad etiska frågor på agendan, bland annat den om hur vårdpersonal ska prioritera mellan patienter. Medicinetikern och forskaren Niklas Juth har varit med och formulerat riktlinjer.
Jakten på antikroppar mot coronaviruset
Coronaviruspandemin har skakat om allas våra liv och forskare världen över arbetar febrilt med att hitta lösningar. Gerald McInerney, lektor i virologi vid KI, utvecklar antikroppar som kan blockera virusets förmåga att infektera celler.
Vaccinjägaren: ”Det kommer ta tid”
Matti Sällbergs team försöker utveckla ett vaccin mot det nya coronaviruset. "Det finns andra som är snabbare och därför tänker vi långsiktigt och fokuserar på att hitta ett vaccin som kan skydda mot flera coronavirus,” berättar han.
Vem dog i spanska sjukan?
Spanska sjukan härjade i början av förra seklet och var världens dödligaste influensaepidemi. Hur kom det sig? Professor Jonas Ludvigsson tar oss med på en historisk tillbakablick och drar paralleller till dagsaktuella coronautbrottet i podden Medicinvetarna.
Han vet hur man klarar en katastrof
Kirurgen och professorn Johan von Schreeb, verksam vid institutionen för global folkhälsa, har arbetat i en rad krigs- och katastrofdrabbade länder. I podden Medicinvetarna berättar han om lärdomar i fält och varför katastrofmedicinsk forskning behövs.
Podden Medicinvetarna om att vinna mot ett virus
Det nya coronaviruset sprids snabbt mellan människor eftersom detta virus är helt nytt för oss. Matti Sällberg är en av de forskare som startat arbetet med att ta fram ett vaccin mot viruset – hör honom berätta hur det går till.