”Som tvillingar är vi användbara”
Sanna Johansson, tandläkarstudent
Rebecka Johansson, AT-läkare
Forskningsdeltagande: Flertal tvillingstudier.
Berättat för Maja Lundbäck, först publicerat i nummer 2, 2017.
Rebecka: ”Vi är med i det svenska tvillingregistret och har fått frågan om att vara med i minst fem olika forskningsstudier och vi säger alltid ja. Jag tänker att det är en ynnest att vi får bidra till forskningen. Framför allt har vi svarat på långa enkäter. I samband med den senaste studien om hälsa och beteende fick vi också lämna saliv genom att ”topsa” oss i munnen. För att kunna studera och senare dra slutsatser kring hur människan påverkas av arv respektive miljö var det ju förstås viktigt ha verifierat att vi är enäggstvillingar eftersom det fanns en teoretisk möjlighet att vi inte skulle vara det.”
Sanna: ”Jag minns att vi skrattade när vi fick svaret på papper som visade att vi var enäggstvillingar med 99 procents sannolikhet. För oss är det självklart att ställa upp när vi får frågan om att vara med i olika studier. Som tvillingar är vi ju användbara inom forskningen och det känns bra att kunna bidra om det leder forskningen framåt. Jag tycker också att det är roligt att svara på alla enkätfrågor. När vi var tonåringar var vi inte lika intresserade av resultatet av forskningen, men nu när vi har blivit äldre vill vi gärna veta vad vi har bidragit till. Det hade varit kul om vi fått se resultatet av forskningen.
Mer om tvillingforskning
Världens största tvillingregister
Svenska Tvillingregistret är världens största i sitt slag och förvaltas av ̽ѡ. Det upprättades på 1960-talet och idag pågår cirka 30 projekt som baseras på registret. Studierna täcker ett brett fält av folkhälsofrågor som till exempel allergier, cancer, demenssjukdom och hjärt-kärlsjukdom.
Podd: Arv eller miljö?
Styr generna hur mycket kaffe vi dricker? Ja, det gör de. I princip alla våra egenskaper påverkas av genetiska faktorer. Patrik Magnusson, chef för Svenska Tvillingregistret, reder ut begreppen i KI-podden Medicinvetarna.