Podcasten Riskzonen
Om händelser som skakat världen och påverkat hur vi ser på risker.
I podden Riskzonen samtalar toxikolog , senior forskare vid Institutet för miljömedicin och epidemiologen , forskare vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, om hur vi hanterar livets oförutsägbarhet och hur vetenskapen kan hjälpa oss att förstå risk.
- Utkommer: Fyra säsonger med totalt 39 avsnitt.
- För vem? Alla som är intresserade av hur vi kan hantera potentiella hot, allt från chipslarm till klimatförändringar och terrordåd.
- Lyssna via
- Lyssna via
Mer på temat
#5: Är choklad nyttigt?
Blir vi lyckligare av pengar? Är frukosten dagens viktigaste mål? Forskaren och vetenskapskommunikatören Emma Frans gästar Medicinvetarna och reder ut sanningshalten bakom vanliga vardagssnackisar.
Förgiftad av miljön?
Vad är egentligen miljögifter och hur påverkar de vår hälsa? Ett exempel på miljökatastrof var när brandskum med ämnet PFAS orsakade förorenat vatten i Blekingska Kallinge under flera decennier. Forskaren och toxikologen Mattias Öberg var ett av expertvittnena i det rättsliga efterspelet. Hör honom berätta om fallet i synnerhet och om gifter i miljön i allmänhet.
Dokumentärpodd Mörkt vatten
Spotify Dok: Mörkt Vatten är en serie i fyra delar om miljökatastrofen i Blekingska Kallinge när brandskum med ämnet PFAS orsakade förorenat vatten under flera decennier. Medverkande är toxikologen Mattias Öberg, vetenskapsreporter Izabella Rosengren och Axel Winqvist.