Avdelningen för Ögon och syn
Vid avdelningen för Ögon och syn som ligger vid S:t Eriks Ögonsjukhus bedrivs utbildning på grund-, avancerad- och forskarnivå samt forskning i syfte att utveckla framtidens ögonsjukvård.
AI-verktyg kan göra det lättare att upptäcka ögoncancer
Gustav Stålhammar, specialistläkare vid S:t Eriks Ögonsjukhus och docent vid ̽ѡ, har tillsammans med sin forskargrupp utvecklat ett AI-verktyg som kan förbättra möjligheterna att upptäcka och behandla den aggressiva cancerformen ögonmelanom.
Stort anslag till forskning om den obotliga sjukdomen glaukom
Tre forskare vid S:t Eriks Ögonsjukhus och ̽ѡ, får totalt 1, 5 miljoner kronor i anslag från Stiftelsen Kronprinsessan Margaretas Arbetsnämnd för synskadade och Synskadades Vänner i Gävleborg för forskning kring behandling av glaukom.
Tony Pansell utsedd till professor i optometri
Docent och optiker Tony Pansell vid S:t Eriks Ögonsjukhus har utsetts till professor i optometri vid ̽ѡ. Han forskar om synfunktion och behandlingsmetoder vid förvärvade hjärnskador.
– Att få bli professor vid ett av världens främsta medicinska universitet är ett stort erkännande för mig personligen och ett kvitto på att det arbete vi gör ligger i den absoluta framkanten internationellt sätt.
Seminarier och disputationer - December och Januari
Disputation; Viktor Gill; 10 januari
Title: Uveal melanoma, from primary tumor to macrometastasis
Eye Center of Excellence, S:t Eriks Ögonsjukhus, Aula vån -1, Eugeniavägen 12, Solna. 10 januari 2024, 09:00.
Forskningsseminarium; Anders Kvanta; 14 januari
Title: "Gene therapy for hereditary blindness”
“In his presentation he will present interim results from a phase 1/2 gene therapy trial on RLBP1 asoociated retinal dystrophy (“Bothnia dystrophy”). The challenges of developing gene therapies for ultrarare mono genetic inherited retinal degenerations will be discussed.”
12.00 at Utsikten, floor 6, St. Erik Eye Hospital.
Junior Faculty; 16 januari
Mer info kommer
Intervju - Flavia Plastino; disputation 12 september
Intervju med Flavia (eng)
Intervju - Emma Friling, disputation 16 oktober
Title: Prevention of endophthalmitis after cataract surgery
Disputationen sker i St Eriks Ögonsjukhus, Eugeniavägen 12, Aula vån -1
Onsdag 16 oktober kl 09.00
Intervju - Melissa Jöe; disputation 29 november
Den 29 november försvarar Melissa Jöe, doktorand vid S:t Eriks Ögonsjukhus och ̽ѡ, sin avhandling Targeting neuronal NAD production through NMNAT2 for neuroprotection. Avhandlingen handlar om att utveckla nya behandlingsmetoder för att skydda ögats nervceller, vilket kan hjälpa personer med glaukom att bevara sin syn längre.
Intervju - Athanasia Skriapa-Manta, disputation 6 december
Den 6 december försvarar Athanasia Skriapa-Manta, biträdande överläkare, barnoftalmolog och skelningskirurg, sin avhandling med titeln ’’Congenital Optic Disc Malformations: Prevalence, Clinical and OCT Findings, Long-term follow-up and Quality of Life’’. Avhandlingen handlar om barn som föds med synnervsmissbildningar och syftar till att öka förståelsen för dessa sällsynta och komplexa tillstånd.
Postrar som presenterades under S:t Eriksdagen, 16 februari
Under S:t Eriksdagen den 16 februari, en dag tillsammans med S:t Eriks Ögonsjukhus och Avdelningen för Ögon och syn, KI presenterades ett antal postrar. Postrarna beskriver en forskningsstudie, kliniskt utvecklingsprojekt, ST-projekt, undervisningsarbete eller någon annan projekt som syftar till att utveckla ögonsjukvården.
Postrarna är indelade i två kategorier, Kliniska postrar och Vetenskapliga postrar. Postrarna hittar ni under respektive kategori i bokstavsordning efter titel.
Kliniska postrar
Vinnande poster i kategorin - Kliniska postrar: Att mäta syn med elektrofysiologi
Vetenskapliga postrar
Vinnande poster i kategorin - Vetenskapliga postrar: Konjunktivala melanom och deras förstadier i Sverige
Till dig som är optiker eller läkare - Rekrytera till nikotinamidstudien
Swedish Glaucoma Nicotinamide Trial
Bidra till glaukompatienters framtid genom att remittera alla misstänka fall av glaukom till någon av studiemottagningarna.
Läs mer i dokumentet hur du går tillväga.
Fysiologisk optik
Ögats näthinna avspeglar hjärnans nervvävnad
Mer skärmtid och mindre dagsljus får fler barn att besöka optikern
Ungefär 25-30 procent av barnen mellan 8 och 15 år i Sverige kommer någon gång behöva synhjälpmedel, säger Rune Brautaset vid ̽ѡ.
”Det är inte rent genetiskt fler nu som har problem, men det är ett annat synbeteende vi använder och då är det fler som kommer känna av att de får svårt”.
Generös donation till ögonforskningen på KI
Ulla och Ingemar Dahlbergs stiftelse har beslutat att donera 50 miljoner kronor till ̽ѡ. Medlet ska användas till en ny professur i synvetenskap med inriktning mot okulär neurobiologi och ha det fullständiga namnet "Ulla och Ingemar Dahlbergs professur i synvetenskap med inriktning mot okulär neurobiologi".
– Det är en otroligt viktig och välkommen donation. KI har över lag ett relativt litet antal professorer inom oftalmologi så detta tillskott kommer göra stor skillnad för ögonforskningen i Sverige, säger Rune Brautaset, professor vid institutionen för klinisk neurovetenskap och avdelningschef för avdelningen ögon och syn.
äٳԲԲ
Första patienten i Sverige testar bromsmedicin mot hittills obotlig ögonsjukdom
Hittills har sjukvården inte kunnat erbjuda någon behandling för den vanligaste varianten av åldersförändringar i gula fläcken. I en internationell läkemedelsstudie har nu den första patienten i Sverige behandlats med en ny genterapi vid S:t Eriks Ögonsjukhus. – I studien undersöker vi både om läkemedlet är säkert och om det kan bromsa sjukdomen, säger professor och överläkare Anders Kvanta som leder den svenska delen av studien som kommer att pågå under 18 månader.
Genterapi effektivt vid ärftlig blindhet
Bothnia dystrofi är en form av ärftlig blindhet, särskilt vanlig i Västerbotten. En ny studie vid Karolinska institutet publicerad i Nature Communications visar att genterapi kan förbättra synen hos patienter med sjukdomen.
KI-forskarna Anders Kvanta och Fredrik Lanner får 10 miljoner i anslag
Erling-Perssons Stiftelse har tilldelat Anders Kvanta, professor vid institutionen för klinisk neurovetenskap, ̽ѡ, och Fredrik Lanner, senior forskare vid institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik, ̽ѡ, ett forskningsanslag på tio miljoner kronor över tre år. Anslaget avser en klinisk fas 1-studie om ögon- och folksjukdomen åldersförändring i gula fläcken (makuladegeneration). Genom att transplantera näthinneceller från embryonala stamceller hoppas forskarna förhindra ytterligare synförlust och i förlängningen återge förlorad syn.
̽ѡ, S:t Eriks Ögonsjukhus och Novo Nordisk samarbetar med målet att bota åldersförändringar i gula fläcken
Doktorand-finansiering från KI stärker forskning om syrebrist i ögonvävnaden
Forskargruppsledare Helder André vid S:t Eriks Ögonsjukhus och ̽ѡ har tilldelats medel från KI:s särskilda anslag för utbildning på forskarnivå. Finansieringen möjliggör en anställning av en doktorand för projektet Syrebristens betydelse för uppkomst av kärlsjukdomar i ögat under fyra år.
Transplantation av synceller tillverkade från embryonala stamceller kan återställa förlorad syn
En ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Molecular Therapy, visar att transplanterade synceller som tillverkats från embryonala stamceller kan återställa synen.
Ögononkologi och -patologi
AI-verktyg kan göra det lättare att upptäcka ögoncancer
Gustav Stålhammar, specialistläkare vid S:t Eriks Ögonsjukhus och docent vid ̽ѡ, har tillsammans med sin forskargrupp utvecklat ett AI-verktyg som kan förbättra möjligheterna att upptäcka och behandla den aggressiva cancerformen ögonmelanom.
Premiär för den första genanalysen av uveala melanom
För en tid sedan skickades de första proverna för genanalys av uveala melanom från S:t Eriks Ögonsjukhus till SciLifeLab. Det är Gustav Stålhammar och hans forskningsteam vid ̽ѡ som infört en ny analysmodell som på ett mycket precist sätt kan förutsäga risken för dottertumörer.
Gustav Stålhammar, utsedd till en av de tre mest lovande unga ögonforskarna från Norden
Acta Ophthalmologicas styrelse, de nordiska och holländska ögonläkarföreningarnas vetenskapliga organ, har utsett docent Gustav Stålhammar till en av de tre mest lovande unga ögonforskarna från Norden.
Gustav är i Juni inbjuden till Maastricht på det 100-åriga jubileumet av Acta att tillsammans med Joni Turunen, Finland och Cecilie Bredrup, Norge tala om sin egen forskning.
Titel för Gustavs föreläsning: ”Uveal melanoma past, present, and future -Towards adjuvant treatment”
Enkelt blodprov kan avslöja risk för metastaser vid uvealt melanom
En studie av forskare vid ̽ѡ och S: Eriks Ögonsjukhus visar att det med ett enda blodprov går att förutsäga vilka patienter som senare kommer att utveckla metastaser efter en uvealt melanom-diagnos. Det nyutvecklade testet beskrivs i en artikel i tidskriften BMC Cancer.
Fler artiklar - Ögononkologi och -patologi
Ögonrörelser och syn
Forskning om synnervsmissbildningar får anslag från Promobilia
Kristina Teär Fahnehjelm, adjungerad professor vid ̽ѡ och överläkare på S:t Eriks Ögonsjukhus, har beviljats 500 000 kronor i anslag från stiftelsen Promobilia för sitt forskningsprojekt om synnervsmissbildningar hos barn. Projektet kommer att pågå i två år.
AI – från diagnos till terapi
AI används redan inom vården framförallt när det handlar om bildigenkänning, t.ex. vid avläsningen av röntgenbilder, men också vid utredningar kring läs- och skrivsvårigheter.
Mattias Nilsson är forskare i syn och ögonrörelse vid Marianne Bernadottes centrum, Karolinska institutet och var medskapare till en maskin som hjälper att detektera dyslexi hos skolelever.
Så kan ögonrörelser och eye-tracking hjälpa astronauter att hålla balansen
Utmaningen att hålla balansen utan gravitation är något som varje astronaut är väl medveten om. Nu finansierar Europeiska rymdorganisationen, ESA, en doktorandtjänst vid ̽ѡ och Marianne Bernadotte Centrum för att utveckla hjälpmedel för framtidens rymdfarare.
Ny syn på synens roll vid hjärnskada
Varje år får tiotusentals svenskar hjärnskakning. En del av dem får bestående besvär, som hjärntrötthet, ljuskänslighet, huvudvärk och koncentrationssvårigheter. Optikern och forskargruppsledaren Tony Pansell forskar om nyttan med glasögon och synträning i detta sammanhang.
Fler artiklar - Ögonrörelser och syn
Glaukom
Stort anslag till forskning om den obotliga sjukdomen glaukom
Tre forskare vid S:t Eriks Ögonsjukhus och ̽ѡ, får totalt 1, 5 miljoner kronor i anslag från Stiftelsen Kronprinsessan Margaretas Arbetsnämnd för synskadade och Synskadades Vänner i Gävleborg för forskning kring behandling av glaukom.
Jakten på en bättre behandling mot grön starr
Pete Williams är en av få i Sverige som forskar på glaukom eller grön starr som det också kallas. Målet är en effektivare behandling. Ett läkemedel som kan förhindra den nedbrytande processen i ögats nervceller.
Intervju - Melissa Jöe; disputation 29 november
Den 29 november försvarar Melissa Jöe, doktorand vid S:t Eriks Ögonsjukhus och ̽ѡ, sin avhandling Targeting neuronal NAD production through NMNAT2 for neuroprotection. Avhandlingen handlar om att utveckla nya behandlingsmetoder för att skydda ögats nervceller, vilket kan hjälpa personer med glaukom att bevara sin syn längre.
600 000 kronor i anslag från stiftelsen Promobilia till forskning om glaukom
Pete Williams, forskargruppsledare och lektor vid ̽ѡ och S:t Eriks Ögonsjukhus, har beviljats 600 000 kronor i anslag från stiftelsen Promobilia för sitt projekt med titeln Dubbel inriktning av neuroprotektion och neuroregeneration i synnerven. Projektet kommer att pågå i två år.
Glaukomforskaren Pete Williams tilldelas 2023 Pfizer Ophthalmics Carl Camras Translational Research Award
Pete Williams och hans forskargrupp har fokuserat på att studera och förstå de förändringar i ögat som leder till glaukom istället för att hantera riskfaktorerna. Ett flertal studier om hur nikotinamid (en variant av B-vitamin) kan bromsa de nedbrytande processerna och skydda synnerven har lett fram till att en större klinisk studie kunde starta på våren 2022.
Pete Williams tilldelas tre miljoner från StratNeuro för ögonbehandling med nanoteknik
Pete Williams, lektor och forskargruppsledare vid ̽ѡ och S:t Eriks Ögonsjukhus, tilldelas tre miljoner kronor från Strategic Research Area Neuroscience (StratNeuro) vid ̽ѡ för att utveckla sätt att distribuera nervcellsskyddande läkemedel i ögat med hjälp av nanobärare.
KI Innovations tar in 6 nya bolag i inkubatorn - stärker upp inom Medtech och läkemedelsutveckling
KI Innovations Deeptech inkubator DRIVE utökar sin portfölj genom att ta in sex nya bolag med fokus på utveckling av läkemedel, cellterapier, diagnostik och Medtech -produkter. Med rätt stöd har de antagna bolagen alla stor potential att bidra till samhällsnyttan.
Pete Williams och Melissa Jöe från Pete Williams forskargrupp med Mim Neuroscience är ett av de antagna bolagen.