̽ѡ

"Jag mår mycket bättre nu"

Sommaren avslutades inte som Christer, 77 år, hade planerat. Egentligen skulle han och hans fru ha åkt upp till släktens hus i Dalarna för att delta i en byfest. I stället fick de åka in till akuten på Södersjukhuset. En lång tids värk i kroppen, särskilt i benen, hade blivit värre och nu gick det inte längre att stödja på benen.

Jag är gammal idrottare så jag är van vid att kämpa på även om det gör ont. Jag skulle ha sökt vård tidigare.

Christer, 77 år.

Porträtt av Christer, 77 år.
Christer, 77. Foto: Erik Flyg

Väl på sjukhuset upptäcktes en allvarlig infektion kring en knäprotes, vid ett ledbyte som gjordes för flera år sedan till följd av artros. Samtidigt upptäcktes en kraftig infektion i ett sår på ena stortån. 

Det här ledde till fem operationer – tre för att göra rent kring protesen och två för att hantera såret på stortån. Protesen gick att rädda, men tyvärr inte stortån, som blev amputerad. För att underlätta läkningen satte läkarna in nät, eller stentar, i en stor artär i benet, allt för att vidga kärlet och skapa bättre cirkulation. 

Alla ingreppen gick bra. Efter ungefär en månad på Södersjukhuset är Christer nu hemma i huset på Värmdö.

– Jag är så glad över att de här operationerna blev av och jag har känt mig så väl omhändertagen. Sakta men säkert blir jag allt mer rörlig. Jag tar det i min egen takt. 

Sedan många år har Christer typ 2-diabetes. Det är välkänt att typ 2-diabetes kan bidra till skador på kärlen så att till exempel små sår har svårt att läka. 

På Södersjukhuset pågår flera forskningsprojekt om kopplingen mellan typ 2-diabetes och kärlsjukdomar. Christer medverkade i en av de studierna för flera år sedan, en stor internationell studie där Södersjukhuset deltog. Studien undersökte ett specifikt diabetesläkemedel.

– Min erfarenhet av de moderna diabetesläkemedlen är väldigt bra. Jag ligger numera bra i mitt långtidsocker. 

Så forskar Södersjukhuset om internmedicin

Internmedicin är en specialitet som handlar om kroppens inre organ. Det finns en rad undergrupper, till exempel är hjärtsjukvård (kardiologi) och lungmedicin egna områden, med specialiserade läkare och forskare. 

Ett av de internmedicinska forskningsområdena vid Södersjukhuset handlar om hur sjukdomsutvecklingen (de patofysiologiska mekanismerna) ser ut när diabetes leder till komplikationer, som skadade kärl, stroke, hjärtsvikt eller demenssjukdom. En av forskargrupperna vid Södersjukhuset var först i världen med att visa hur ett särskilt hormon, GLP-1, kan förbättra kärlfunktionen vid typ 2-diabetes. 

Annan internmedicinsk forskning vid Södersjukhuset handlar om venösa sjukdomar, som proppsjukdom i stora vener, till exempel i benet. Det forskas även om saltbalansrubbningar. Allt detta är vanliga sjukdomar. 

Ge en gåva

Du kan skänka via Swish eller bankgiro.

  • Swish: 123 559 80 81
  • Bankgiro: 5310-6217

Mottagare: KI Södersjukhuset.

Märk din gåva ”KI SÖS fond

Varmt tack för din gåva!

PV
ԲԱåԲ첹:
2024-12-13