FHV-Forskning
Företagshälsovården (FHV) är en viktig aktör i välfärdssamhället. Den ska bidra både till att förebygga ohälsa och främja hälsa samt till att skapa goda och säkra arbetsplatser där anställda inte riskerar att skadas eller bli sjuka. Syftet med vår forskning är att skapa en kunskapsplattform för FHV där vi informerar och sprider evidensbaserad kunskap om metoder för företagshälsa.
Om forskningen
Företagshälsovård (FHV) är en bred och komplex verksamhet till stor nytta både för FHV:s kunder och för samhället.
Företagshälsovården bidrar till goda arbetsmiljöer, effektiv rehabilitering och främjar hälsa. Även om FHV driver en effektiv och professionell verksamhet, kan verksamheten fortfarande utvecklas och förbättras. Här finns resultat från forsknings- och utvecklingsprojekt som stöd och hjälp för både FHV och FHV:s kunder för ett sådant utvecklingsarbete.
Den forskning som presenteras handlar om:
- utveckling och utvärdering av metoder som kan användas av FHV
- metoder för FHV:s förebyggande arbetsmiljöarbete
- metoder för FHV:s arbete med rehabilitering
- individ-, grupp- och organisationsnivå
- effekter av FHV:s arbete
En viktig uppgift för forskningen är att utvärdera olika insatser som FHV arbetar med. Dessa utvärderingar är också en viktig utgångspunkt för vidareutveckling av FHV:s arbetsmetoder.
Mer information om den den forskning som bedrivs inom området finns att läsa på Enheten för interventions- och implementeringsforsknings hemsida.
Partners
Vi organiserar vår forskning i praktikbaserade forskningsnätverk (PBRN) vilket övergripande innebär att de avsedda användarna av forskningsresultaten är nära involverade i vår forskning. Vi har nära samverkan med arbetsmarknadens parter där vi möts ca 2 gånger per år för och att informera och utbyta idéer och erfarenheter. Branschföreningen Sveriges företagshälsor är också en viktig samarbetspartner där vi har regelbundna möten och olika gemensamma projekt. Enskilda arbetsgivare och FHV-verksamheter samt praktiker ingår oftast i våra forskningsstudier som aktiva partners i allt från hur vi lägger upp studierna till att rent praktiskt genomföra dessa.
Läs mer om vårt arbetssätt Praktikbaserat forskningsnätverk eller i vår internationella rapport: .
Nationella riktlinjer för företagshälsan
En modell för att utarbeta evidensbaserade nationella riktlinjer för företagshälsan har utvecklats vid Enheten för interventions-och implementeringsforskning under ledning av professor och docent samt branschföreningen . Denna modell har framgångsrikt överförts till . De har i sin tur fått i uppdrag av arbetsmarknadsdepartementet att förvalta och överta ansvaret för den fortsatta utvecklingen av nationella riktlinjer för företagshälsan.
Läs mer och hitta på Mynaks hemsida.
Aktuella riktlinjer och korta vägledningar
Metoder och verktyg
Rapporter om metoder i företagshälsa
Här finner du en samling av våra rapporter om evidensbaserade metoder för företagshälsa.
Vidare läsning och lyssning
Webbinarium om kränkande särbehandling och mobbing
Se ett inspelat webbinarium ordnat av Mynak om kränkande särbehandling och mobbing.
Ny bok:Bättre hälsa på Arbetsplatsen – om arbetsmiljöekonomi, produktivitet och arbetsmiljöstyrning
Professor Irene Jensen och HR-specialist Pia Westberg Larsson intervjuas i Arbetsgivarpodden.
Utbildningar
Utbildning i problemlösande samtalsmetodik
Här kommer du inom kort kunna läsa mer om vår uppdragsutbildning i problemlösande samtalsmetodik
Magisterprogrammet i arbete och hälsa
Ett arbetsliv med goda arbetsvillkor ger en allmänt förbättrad folkhälsa, minskar arbetsrelaterad ohälsa och bidrar till att människor kan vara kvar i arbetslivet fram till ålderspension. På arbetsplatser med god arbetsmiljö trivs människor och mår bra och man får ett gott stöd för att kunna utföra sina arbetsuppgifter. Det finns en stor mängd forskning som visar att arbetsmiljön påverkar anställdas hälsa och arbetsförmåga. Goda arbetsvillkor är även en förutsättning för hållbar tillväxt i företag och organisationer.
Kontaktpersoner
Irene Jensen
Professor i företagshälsaLydia Kwak
Docent och enhetschefNyhetsbrev
Vårt nyhetsbrev kommer ut tre till fyra gånger per år och riktar sig både till praktiker, forskare och en intresserad allmänhet. Här kan du hitta tidigare nyhetsbrev och anmäla dig till en prenumeration.