Metoder för hälsofrämjande på arbetsplatsen
Vi bedriver forskning med fokus på att utveckla, utvärdera och implementera effektiva metoder för att främja hälsa på arbetsplatsen med specifikt fokus på förebyggande av stress och psykisk ohälsa.
Vi forskar om metoder för att identifiera risker för ohälsa och främja hälsa, arbetsförmåga och produktivitet på arbetsplatsen och i privatlivet. Det finns stora fördelar med att investera i arbetsmiljö och hälsorelaterade insatser för både individen, arbetsgivaren, samhället och det avgörande att forskningsresultat snabbt kommer till användning och gör nytta. Vi bedriver därför även implementeringsforskning där vi undersöker hur vi effektivt kan föra in ny kunskap i olika typer av verksamheter.
Vi bedriver forskning med fokus på att utveckla, utvärdera och implementera effektiva metoder för att främja hälsa på arbetsplatsen med specifikt fokus på förebyggande av stress och psykisk ohälsa.
Vi forskar inom arbetsmiljö med fokus på hybrida arbetsplatser, trakasserier och mobbning, ledarskap, och psykologisk trygghet och dess koppling till psykisk ohälsa, hälsa samt produktivitet. Akademin, hälso- och sjukvård, företagshälsa, industrin är de sektorer som vi studerar. Unga, genus och chefer är våra specialområden.
Vi bedriver forskning inom muskuloskeletal hälsa och idrottsmedicin. Vi studerar bland annat nack- och rygg-smärta och idrottsskador, och sambandet mellan sådana besvär och mental hälsa.
Institutet för ö徱, ̽ѡ, Nobels väg 13, Stockholm, 17177, Sweden
Institutet för ö徱, ̽ѡ, Box 210, Stockholm, 17177, Sverige
Vi arbetar med att främja evidensbaserad praktik (Läs här om evidensbaserad praktik) i hälsofrämjande insatser på arbetsplatser genom att:
Vår inriktning är organisatorisk och social arbetsmiljö, arbetshälsoekonomi och två huvudsakliga diagnosområden (rörelseapparaten och psykisk ohälsa) vilka är de två dominerande orsakerna till sjukfrånvaro och minskad arbetsförmåga.
Enheten arbetar aktivt med att utveckla kunskapen inom arbetshälsa och metoder för företagshälsa. Forskningen bedrivs i partnerskap med bl.a. företagshälsan och arbetsmarknadens parter inom såväl offentlig som privat sektor. Tillsammans med andra universitet har vi skapat Kompetenscentret för företagshälsa.
Dessutom erbjuder vi utbildningar på master och doktorand nivå inom samt inom interventions- och implementeringsforskning.
Ramverk för analys av kommunal verksamhetsstyrning
Aboagye E, Nordkvist P, Jensen I, Wåhlin C, Hermansson U, Lohela-Karlsson M. Kostnadsjämförelse mellan tre rehabiliteringsprogram för anställda med alkoholproblem: ett arbetsgivarperspektiv. Enheten för interventions- och implementeringsforskning inom arbetshälsa, Institutet för ö徱 (IMM). ̽ѡ. Stockholm 2016.
Lohela-Karlsson M, Martinsson C, Kwak L, Bergström G, Hellman T. Viktiga incitament för svenska arbetsgivare vid genomförande av arbetsmiljöinsatser (eng.Important incentives for Swedish employers to implement work environmental interventions). Enheten för interventions- och implementeringsforskning, Institutet för ö徱 (IMM), ̽ѡ, 2016
Hermansson U. och Företagshälsans riktlinjegrupp. Riktlinjer vid alkoholproblem på arbetsplatsen. En sammanställning från Företagshälsans riktlinjegrupp 4/2016. Enheten för interventions- och implementeringsforskning, Institutet för ö徱 (IMM), ̽ѡ, 2016.
Effekter av hälsoundersökningar via arbetsplatsen - vad säger den vetenskapliga evidensen?
Tidiga indikationer för mobbning inom akademisk och industriell miljö
Checklista - tidiga indikationer för mobbning
Metoder för företagshälsovården att främja goda matvanor och fysisk aktivtet på arbetsplatsen
En processutvärdering av multimodala team inom ramen för rehabiliteringsgarantin
Januari 2024: Ny studie publicerad om mobbning inom akademin.
Juni 2023: Så påverkades möjligheterna att vara i arbete för unga med lättare psykisk ohälsa under pandemin.
Januari 2023: Christina Björklund berättar om hälsoproblem orsakade av arbetsmiljön och vad man kan göra åt dem i avsnitt #111 i podden Medicinvetarna.
November 2022: Elisabeth Björk Brämberg har deltagit som sakkunnig i ett SBU-projekt som har utvärderat .
Oktober 2022: I avsnitt #105 av Medicinvetarna berättar Eva Skillgate om hur stort problem ryggont är i världen, vilka faktorer som påverkar prognosen samt hur viktiga förväntningar är i hur det går.
September 2022: .
Ny publikation i tidskriften BMC Musculoskeletal Disorder, .
Augusti 2022: Ny publikation i tidskriften Nursing Open/Early View,
Juli 2022:
Juni 2022: Ny publikation i tidskriften Disability and Rehabilitation:
Maj 2022:
Ny publikation i tidskriften OTJR: Occupation, Participation and Health:
April 2022: Ny publikation i tidskriften International Journal of Qualitative Studies on Health and Well-being:
Februari 2022: Resultatet för den första delstudien i projektet ”Should I stay or should I go?” har publicerats i tidskriften Teaching and Teacher Education,
.
Mars 2020: Ny forskning visar att arbetsmiljön på universiteten påverkar forskares prestation.
Juni 2019: Rapport, insatser via företagshälsovården för att förebygga eller minska psykisk ohälsa.
Mars 2019: Forskare vid IIR vinner "The Scott Haldeman Award for Outstanding Research".
Februari 2019: Överföring av ansvaret för nationella riktlinjer för företagshälsan
Oktober 2018:
September 2018:
September 2018: Arbetsmiljö och produktivitet inom akademin - En studie om den psykosociala arbetsmiljöns betydelse för forskares prestation
September 2017: Ny publikation om ekonomiska effekter av hälso- och arbetsmiljöproblem på arbetsplatsen
Augusti 2017: .
Juni 2017: