Inom institutionen för fysiologi och farmakologi bedriver ett flertal forskargrupper experimentell, klinisk samt outcome forskning inom anestesiologi och intensivvård.
Forskningsprojekten bearbetar translationella frågeställningar inom fysiologi, farmakologi, inflammation, neurovetenskap samt vårdvetenskap.
Forskargrupperna inom anestesiologi och intensivvård ingår i den kliniska verksamheten vid Funktion Perioperativ Medicin och Intensivvård vid Karolinska Universitetssjukhuset samt Funktionsområde Perioperativ Medicin och Intensivvård vid Tema Barn, Karolinska Universitetssjukhuset.
Forskningen sker med stöd av en bred forskningsplattform bestående av den experimentella forskningsenheten vid FyFa och kliniska forsknings- och outcomeenheten (KFE Solna) vid Funktion Perioperativ Medicin och Intensivvård, Karolinska Universitetssjukhuset Solna. I dessa translationella forskningsmiljöer verkar tvärprofessionella forskningskluster inom anestesiologi, intensivvård och smärtbehandling.
Utbildning
Vid sektionen för anestesiologi och intensivvård bedrivs undervisning på bred front inom grund-, avancerad samt forskarutbildningsnivåer.
Vi driver dessutom ett stort antal kurser på postgraduate-nivå riktade mot specialister inom anestesiologi och intensivvård både nationellt och internationellt.
Parallellt med dessa kurser pågår intensivt pedagogiskt utvecklingsarbete samt kursverksamhet inom Faculty Development.
Undervisningen präglas av en kombination av basvetenskap och klinisk tillämpning inom framförallt högspecialiserad perioperativ vård, intensivvård och smärta.
Vi erbjuder en av Nordens största utbildningsplattformar inom anestesiologi och intensivvård med ett brett utbud av kurser riktade mot sjuksköterskor och läkare inom anestesiologi, operationssjukvård, postoperativ vård, intensivvård samt smärta.
Läs mer om utbildning inom anestesi och intensivvård
Kliniska forskningsenheten
Den kliniska forskningsenheten (KFE Solna) är en integrerad del av FoU-verksamheten vid Funktion Perioperativ Medicin och Intensivvård vid Karolinska Universitetssjukhuset. Motsvarande enhet finns i Huddinge (KFE Huddinge).
Den kliniska forskningsenheten har som huvuduppdrag att skapa en bas för klinisk forskningsmiljö samt vara en central resurs för initiering, uppstart och genomförande av singelcenter som större multicenter studier inom anestesiologi, intensivvård samt smärta. Vid enheten finns fem forskningssjuksköterskor med hög kompetens och erfarenhet inom patient-nära klinisk forskning, studiemonitorering samt komplex datainsamling och biobanking.
Enheten har ett välstrukturerat system för studieövervakning och uppföljning. Den kliniska forskningsenheten är nära kopplad till enheten för experimentell anestesiologi och intensivvård.
Enheten för experimentell anestesiologi och intensivvård
Vid institutionen för fysiologi och farmakologi, Sektionen för Anestesiologi och Intensivvård finns enheten för experimentell anestesiologi och intensivvård med laboratorielokaler allokerade till Biomedicum. Enheten består av en bred, teknisk plattform av cell- och djurmodeller kopplade till avancerade analyser av molekylära samt cellulära fysiologiska samt farmakologiska mekanismer av relevans för anestesiologi och intensivvård.
Enheten förfogar över molekylärbiologisk analytisk samt genomik och proteomik kompetens och samarbetar nära i bearbetningen av vävnadsprover och annat biomaterial från kliniska studier inom ramen för anestesi- och intensivvårdsverksamheten vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Laboratoriet för experimentell anestesiologi och intensivvård är en integrerad del i den translationella forskningen vi bedriver på institutionen för fysiologi och farmakologi.
Experimentell resurs
Den här sidan beskriver de experimentella resurser som finns att tillgå hos sektionen för anestesiologi och intensivvård på institutionen för fysiologi och farmakologi.
Med moderna cell-molekylärbiologiska tekniker arbetar vi med tillämpad fysiologi och farmakologi i nära samarbete med andra ledande forskargrupper vid institutionen och vid övriga institutioner på ̽ѡ.
Här finns forskargrupper med inriktning mot NO-inflammationsforskning, central och perifer andningsreglering, kognitiv funktion, sepsis samt trauma.
I laboratoriet finns även arbetsplatser för doktorander samt seminarierum.
Flertalet av de projekt som bedrivs har en stark anknytning till patientnära forskning och laboratoriet utgör därför en mycket viktig del i den kliniska forskningen inom anestesiologi och intensivvård vid Karolinska Universitetssjukhuset, Solna.
Metoder:
- Immunohistokemi
- Westernblot
- PCR
- Realtime PCR
- Masspektrometri IRMS
- Organbad för isolerad muskel, kärl, tarm
- Organbad för isolerad carotiskropp
- Gaskromatografi
Tillgång till:
- Cellodlingslabb
- Konfokalmikroskop
- Fluorescence mikroskop
- Voltage clamp
Section for anesthesiology and intensive care medicine
Postadress:
Function Perioperative Medicine and Intensive Care
Norrbacka S2:05
Karolinska University Hospital Solna
SE-171 76 Stockholm
Sweden
eller
Department of Physiology and Pharmacology
̽ѡ
SE-171 77 Stockholm
Sweden
ö:
Department of Physiology and Pharmacology
̽ѡ
Biomedicum
Solnavägen 9, Solna