Forskning vid ¹óö°ù²õä°ì°ù¾±²Ô²µ²õ³¾±ð»å¾±³¦¾±²Ô
Vår forskning gäller sjukfrånvaro generellt, i olika diagnoser (t.ex psykiska, muskuloskeletala, MS, diabetes, hjärtsjukdom, bröstcancer) i olika yrkesgrupper respektive i olika livssituationer (migration, föda barn, unga, äldre, etc).
Våra forskningsområden:
- Riskfaktorer för sjukskrivning/förtidspension
- Risk- och skyddsfaktorer för återgång i arbete
- Konsekvenser av att vara sjukskriven/förtidspensionerad
- Sjukskrivningspraxis
- Metod- och teoristudier
Våra studier baseras på data från register, enkäter och intervjuer.
Vi använder såväl epidemiologiska som kvalitativa analysmetoder och genomför både observations- och interventionsstudier.
Avdelningen är tvärvetenskaplig och multiprofessionell: vi är bl.a. läkare, psykologer, sociologer, epidemiologer, socionomer, hälsoekonomer och statistiker.
VÃ¥ra statistiker:
Forskningen bedrivs inom tre olika forskargrupper:
Ellenor Mittendorfer-Rutz' forskargrupp
I den tvärvetenskapliga forskargruppen görs epidemiologiska studier om olika aspekter av psykiska sjukdomar, såsom suicidalt beteende, samsjuklighet och sjukfrånvaro, samt migration och psykiska besvär. En ytterligare inriktning är försäkringsmedicin och sjukfrånvaro i andra diagnoser, i olika yrken och i olika livssituationer samt om sjukskrivningspraxis. Både kvantitativa och kvalitativa analys-metoder används.
Pia Svedbergs forskargrupp
Forskningen inom gruppen är primärt koncentrerad till sjukfrånvarostudier. Studierna baseras i huvudsak på data från tvillingar samt data från ett flertal nationella register som har kopplats till dessa för att förstå hur arv och miljö påverkar hälsa, beteende och sjukfrånvaro. Forskningen är tvärvetenskaplig och inkluderar bland annat medicinska, genetiska, epidemiologiska, och psykologiska frågeställningar.
Emilie Fribergs forskargrupp
Forskargruppen fokuserar främst på: riskfaktorer för och konsekvenser av sjukfrånvaro i förhållande till specifika diagnoser, främst multipel skleros, trafikskador och cancer. Forskargruppen är tvärvetenskaplig och multiprofessionell och använder både kvantitativa och kvalitativa analysmetoder. Studierna baseras på data från rikstäckande register, enkätundersökningar och intervjuer.