Avdelningen för Neuro
Vi fokuserar på neurologiska sjukdomar och skador i hjärna och ryggmärg. Vi arbetar för att bättre kunna förstå orsakerna till nervsystemets sjukdomar med sikte på ny och bättre behandling av exempelvis Multipel skleros, stroke, hjärntumörer, epilepsi och Parkinsons sjukdom. Vi bedriver både forskning och undervisning i nära samarbete med klinikerna.
Om Neuro
Vår kärnverksamhet är forskning och utbildning. Vår forskning ligger långt i framkant både nationellt och internationellt och har en direkt betydelse i vårt nära samarbete med sjukvården. Vi har många såväl internationella som nationella samarbetspartners. Vi har verksamhet både i Solna och Huddinge.
Forskning Neuro
Vi är 23 forskargrupper som bedriver forskning med spetskompetens på hög nivå. Vi fokuserar på neurologiska sjukdomar som exempelvis Multipel skleros, stroke, hjärntumörer, epilepsi och Parkinsons sjukdom samt skador i hjärna och ryggmärg.
ǰԾԲdzå
Våra forskningsområden i bokstavsordning A-Ö
Forskargrupper & forskargruppsledare
Här listas våra forskargruppsledare i bokstavsordning A-Ö, samt deras respektive forskargrupp och forskningsområde
Utbildning Neuro
Undervisningen utgör en viktig del av verksamheten inom neurosektionen. Vi arbetar tillsammans inom utbildningen av läkare, sjuksköterskor, fysioterapeuter, arbetsterapeuter och biomedicinare.
Disputationer
Tidigare disputationer & information för doktorander
Aktiviteter och evenemang
Här publiceras kommande aktiviteter, avdelningsmöten, workshops, events, seminarier med mera, samt disputationer på avdelningen
Brain & Mind
Brain & Mind är en akademisk miljö som samlar forskare inom kognitiv neurovetenskap. Vi använder oss av olika former av hjärnavbildning för att bättre kunna förstå hjärnans funktion, både i hälsa och sjukdom. Tillsammans utgör vi en unik miljö för samarbete och vetenskapligt utbyte i syfte att skapa världsledande forskning om den mänskliga hjärnan.
Neuro i media
Här ligger ett axplock artiklar, intervjuer och dylikt som publicerats online där någon av våra forskargrupper eller forskare varit involverade.
Nyheter
Kyla McKay får Bjarne Ahlströms Minnesfonds pris 2024
Kyla McKay har tilldelats Stiftelsen Bjarne Ahlströms minnesfonds pris inom "Klinisk neurologi – särskilt inflammatoriska mekanismer som påverkar centrala eller perifera nervsystemets funktion”.
Anslag från Parkinsonfonden till 14 KI-projekt
Inför 2025 har Parkinsonfonden beslutat att ge anslag till mer än 40 nya projekt som kan hjälpa svenskar med Parkinsons sjukdom, varav 14 forskningsprojekt bedrivs på ̽ѡ. Per Svenningsson är delaktig i projektet.
KNIMS-nätverket vid avdelningen för Neuro får anslag för tvärvetenskapliga KI-nätverk inom forskning
Kommittén för forskning vid ̽ѡ har beviljat totalt 1,8 miljoner kronor till Karolinska Neuroimmunology and Multiple sclerosis network (KNIMS), ett konsortium av prekliniska och kliniska forskare som har ett gemensamt mål att förbättra förståelsen, behandlingen och vården av neuroinflammatoriska sjukdomar med särskilt fokus på multipel skleros.
Neuro-forskare får KID-anslag
Kommittén för utbildning på forskarnivå vid ̽ѡ har beviljat fem KID-anslag till avdelningen Neuro (Institutionen för klinisk neurovetenskap) för projekt med fokus på multipel skleros och Parkinsons sjukdom.
Neuro-forskare får forskningsanslag från Vetenskapsrådet
Grattis till våra sju forskare som beviljats över 31 miljoner kronor i projektbidrag från Vetenskapsrådet 2024!
Daniel Lundqvist ny professor i neuroimaging
Daniel Lundqvist anställs per den 1 november 2024 som professor i neuroimaging.
Stroke- och epilepsiforskning får miljonstöd från MedTechLabs
MedTechLabs har beviljat 35 miljoner kronor för forskning inom två nya områden.
Ett av forskningsteamen, som leds av Daniel Lundqvist (tillsammans med Val Zviller, KTH), beviljas ett belopp av 2,5 miljoner kronor per år 2025 - 2029 för att med hjälp av bildteknik upptäcka början av epileptiska anfall.
Bilder från Neuros avdelningsmöte 2024
Bilder från Neuros årliga avdelningsmöte som gick av stapeln den 4 oktober 2024.
Erling-Perssons Stiftelse beviljar anslag till MS-forskning
Erling-Perssons Stiftelse har glädjen att meddela att per den 24 september 2024 har beslut fattats om att stödja projektet Enabling personalized medicine in Multiple Sclerosis med 6 000 000 kronor, fördelat över tre år.
Projektet leds av Fredrik Piehl. Delaktiga i anslaget är även Maja Jagodic, Tobias Granberg, Thomas Frisell and Nicolas Ruffin - samtliga från Neuro.
Eva Kosek prisad vid världskongressen i smärta
Eva Kosek har tilldelats Roland Melzack Lecture Award av International Association for the Study of Pain (IASP).
Bob Harris får nyinstiftat utbildningspris
Professor Bob Harris, vicerektor för forskarutbildning på KI, belönas med Federation of European Biochemical Societies (FEBS) utbildningspris. Det är första gången som priset delas ut.
Blogginlägg om framtida MS-forskning av Nicolas Ruffin
Den 30 maj stod Karolinska sjukhuset värd för World MS Day-symposiet med titeln ”How Current Research Shapes the Future of MS Care: A Recap of Our Successful Symposium". Nicolas Ruffin vid avdelningen för Neuro har skrivit ett blogginlägg publicerad på webben vid Universitetet i Bergen.
Ett kungligt bidrag till ALS-forskningen
Den 20 mars mottog Caroline Ingre ett anslag från Kungliga Stiftelsen, som stödjer och uppmärksammar ALS-forskning som bedrivs i Sverige.
Drygt 11 miljoner till internationella samarbeten inom sällsynta sjukdomar
Susanna Brauner och Fredrik Piehl tilldelas 2.400.000 kronor vardera för projektet "Karaktärisering och optimering av vårdförloppet vid myastenia gravis"
KI deltar i Vinnova-finansierat projekt om hälsodata
Vinnova finansierar samverkansprojektet "For efficient and sustainable use of health data through the integration of the DIGITAL-projects and GMS in Sweden (DIGIfor1healthSE)".
Daniel Lundqvist vid avdelningen för Neuro leder den svenska delen av TEF-Health.
Professor Robert Harris utsedd till hedersdoktor
Professor Robert A. Harris har utsetts till hedersdoktor vid Iuliu Hatieganu University of Medicine and Pharmacy (UMF) i Cluj-Napoca, Rumänien. Utnämningen är ett erkännande av Bob Harris exceptionella bidrag till universitetets utveckling, särskilt i samband med European University Alliance NeurotechEU-projektet.
Caroline Ingre får ALS-anslag från Neuroförbundet
Neuroförbundet delar ut ett rekordstort bidrag på närmare 14 miljoner kronor till tre forskningsprojekt inom ALS. Forskningen ska bidra till bättre omvårdnad, nya läkemedel och precisionsläkemedel.
Rayomand Press och Charith Cooray nya docenter
Vid docenturutskottets sammanträde den 24 augusti 2023 beslöt man att anta Rayomand Press och Charith Cooray, båda anknutna till avdelningen för Neuro vid CNS, som docenter i Neurologi.
Stefan Skare får anslag från Barncancerfonden
Stefan Skare får medel från Barncancerfonden för utveckling av rörelserobusta MR-metoder (magnetröntgen) för undersökning av vakna barn med tumörer i hjärna och ryggmärg. Projektet får totalt SEK 3,9 miljoner under tre år.
Tobias Granberg en av två KI-forskare som vinner MedTechLabs utlysning
MedTechLabs har beviljat 35 miljoner kronor för två nya medicintekniska forskningsprogram. I det ena tas en ny metod fram för att övervaka syresättningen hos fostret under förlossningen. Det andra ska utveckla en ny metod för tidig diagnostik av hjärnsjukdomar med hjälp av MR-elastografi.
KI-student vinner första pris i internationell uppsatstävling
Läkarstudenten Julie Cheung vid ̽ѡ (KI), affilierad till Eric Thelins forskargrupp, tog nyligen hem första pris i den prestigefulla uppsatstävlingen ”The Global Undergraduate Awards” i kategorin Medical Sciences.
Karin Jensen ny professor vid Institutionen för klinisk neurovetenskap
Per den 1 juli 2023 anställdes vår forskargruppsledare Karin Jensen som professor vid institutionen för klinisk neurovetenskap (CNS).
Prosaposin kan vara en lovande läkemedelskandidat för Parkinsons sjukdom
Nature Communications har publicerat en ny studie av forskare från Per Svenningssons forskargrupp vid avdelningen för Neuro.
Resultaten av studien ger ökad mekanistisk förståelse för hur Parkinsonism uppkommer samt visar att ökade nivåer av prosaposin kan motverka Parkinsonism och är en ny kandidat för läkemedelsutveckling.
Länk till publikationen: "Prosaposin maintains lipid homeostasis in dopamine neurons and counteracts experimental parkinsonism in rodents"
Ny genupptäckt ger hopp om att bekämpa svår MS
Forskare vid bland annat ̽ѡ rapporterar i Nature att de har identifierat den första MS-genvarianten som kan kopplas till sjukdomens svårighetsgrad. Ingrid Kockum vid institutionen för klinisk neurovetenskap, som lett den europeiska delen av studien, säger att detta ger oss en möjlighet att utveckla nya behandlingar för att kontrollera sjukdomsprogress, något som många MS-patienter är i stort behov av.